Będzie duży parking w Brzezinkach
Wpisany przez Redakcja   
wtorek, 06 grudnia 2016 11:09

Na wczorajszej nadzwyczajnej sesji Rady Gminy w Woli Kopcowej, Radni podejmowali dwie uchwały: w sprawie zmiany uchwały budżetowej Gminy oraz w sprawie zmiany uchwały w sprawie Wieloletniej Prognozy Finansowej Gminy Masłów na lata 2016 – 2026. Jedną z głównych zmian było zwiększenie wartości nakładów w 2017r. na zadanie pn. "Opracowanie PB i budowa parkingu na działce gminnej o nr ewid. 701/5 w Brzezinkach wraz z zatokami autobusowymi i przejściami dla pieszych na drodze gminnej nr 344021T". W związku z tym, że zakładana wartość 700.000 zł na całość zadania realizowana z budżetu gminy na lata 2016-2017 nie była wystarczająca, Radni wyrazili zgodę na podniesienie tej kwoty do 780.000 zł tj. do takiej jaka jest potrzebna do zawarcia umowy po przeprowadzeniu procedury przetargowej (370.000 -2016r i 410.000 - 2017r.). Tym razem o wyłonieniu wykonawcy nie decydowała tylko cena ale również jakość materiałów i okres rękojmi. Szczegóły dotyczące wybranego wykonawcy pod adresem:

http://www.maslow.biuletyn.net/?bip=2&cid=1066&id=2469, http://www.maslow.biuletyn.net/?bip=2&cid=1007&id=2423.

Zaprojektowany parking posiadać będzie wjazd od strony drogi gminnej (prowadzącej z Brzezinek do Mąchocic-Scholasterii, po przeciwnej stronie cmentarza) szerokości jezdni 5,0m wyokrąglony łukami poziomymi R=6,0m. Drogi manewrowe na parkingu posiadać będą szerokość zaprojektowaną 5,0m, a stanowiska postojowe dla samochodów osobowych długość 5,0m a szerokość 2,5m. Zaprojektowane zostały dwa miejsca postojowe dla osób niepełnosprawnych długości 5,0m i szerokości 3,6m. Zaprojektowane zostało przejście dla pieszych od istniejącego parkingu przy cmentarzu do zaprojektowanego parkingu i zatoki autobusowej. Po stronie parkingu zaprojektowana została zatoka autobusowa o szerokości 3,5m i długości peronu 20m ze skosem najazdowym długości 24m i skosem wyjazdowym długości 12m. Od przejścia dla pieszych wzdłuż zatoki i peronu autobusowego projektuje się chodnik szerokości 2,0m. Po stronie cmentarza zaprojektowano zatokę autobusową o szerokości 3,5m i długości peronu 20m ze skosem najazdowym długości 24m i skosem wyjazdowym długości 12m. Od peronu autobusowego szerokości 1,5m zaprojektowano chodnik dla pieszych zlokalizowany poza rowem szerokości 1,5m łączący zatokę autobusową z istniejącym parkingiem i zaprojektowanym przejściem dla pieszych.

Szczegóły techniczne w SIWZ na stronie Biuletynu Informacji Publicznej

 

Dodaj komentarz

1. Odpowiedzialność za treść komentarzy ponoszą tylko i wyłącznie ich autorzy. Redakcja Masłów Info nie odpowiada za ich treść
2. Wpisy obraźliwe, wulgarne, naruszające prawo będą usuwane
3. Komentarze promujące własne strony, produkty itp. będą usuwane.
4. Treść zamieszczanego wpisu powinna być związana z treścią komentowanego artykułu.
5. Aby poprawnie zamieścić swój komentarz należy bezbłędnie przepisać w specjalne pole kod zabezpieczający. Należy zwracać uwagę na wielkość liter. Jeśli kod jest nieczytelny należy odświeżyć stronę przed wpisaniem komentarza.


Kod antyspamowy
Odśwież

Polecamy:




POLECAMY

Pliki Cookies

Nasz serwis wykorzystuje pliki cookies
Korzystanie z portalu oznacza akceptację
zasad wykorzystywania plików cookies
> Więcej na temat plików cookies <

WSPÓŁPRACUJEMY Z: